CroAI | landscape

Croatian AI Landscape

Croatian AI Landscape je prvi hrvatski AI registar svih dionika ekosustava umjetne inteligencije u Hrvatskoj, uključujući tvrtke, startupe, obrazovne i istraživačke institucije i ostale relevantne organizacije.

Verzija: v1.1, listopad 2020.

Velika nam je čast premijerno predstaviti rezultate istraživanja udruge CroAI s ciljem mapiranja hrvatskog ekosustava umjetne inteligencije. Tijekom posljednja tri mjeseca, mukotrpno smo pretraživali sve startup inkubatore i akceleratore kako bi identificirali nove AI startupe u Hrvatskoj.

U suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, pročešljali smo nekoliko tisuća gospodarskih subjekata registriranih u IT sektoru kako bi identificirali one koji primjenjuju umjetnu inteligenciju u svom poslovanju. Uputili smo nacionalni poziv putem svih vodećih medija u Hrvatskoj kako bi nam se sve ustanove i organizacije koje na bilo koji način djeluju u hrvatskom AI prostoru javile i popunile upitnik kojim objašnjavaju svoju ulogu. Analizom svih prikupljenih informacija uspjeli smo po prvi puta stvoriti jedinstveni pregled šireg ekosustava umjetne inteligencije.

Važno je istaknuti kako je ovaj landscape tek prvi od mnogih, tržište umjetne inteligencije u stalnom je pokretu, podložno čestim promjenama, a mi u CroAI dat ćemo sve od sebe da ga razvijamo, pratimo i prikazujemo.

Ukoliko poznajete startupe ili tvrtke koji nisu navedeni u verziji v1.0, ili smatrate da ste vi jedan od njih, pozivamo vas da ispunite prijavnicu na dnu stranice.

Krajolik hrvatskog AI tržišta u konstantnom je porastu posljednjih godina, a sve do sada nije postojao relevantan pregled svih dionika tog tržišta, od AI tvrtki i startupa do šireg ekosustava umjetne inteligencije u Hrvatskoj.

Ukoliko ste vi ili vaša organizacija na bilo koji način uključeni u primjenu, razvoj, edukaciju, istraživanje ili podršku vezano uz umjetnu inteligenciju, molimo ispunite prijavnicu u nastavku.

Istraživanje provodi CroAI, Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju.